سوالات متن درس ششم تفکر و سواد رسانه ای دهم با جواب در ادامه با راه حل کامل و دقیق قرار داده شده است.
در این مطلب آموزشی می خواهیم این سوالات را با جواب که توسط معلمان عزیز تهیه شده است ، منتشر کنیم.
با نوین گام مرجع آموزش ابتدایی و دبیرستان همراه باشید.
سوالات متن درس ششم تفکر و سواد رسانه ای دهم
۱) اقناع چیست؟
پاسخ: هنگامی که یک فرستنده، پیامی را برای گیرنده ارسال می کند، قطعا هدفی پشت آن است، این هدف جهت ارتباط با دیگران و تشویق آن ها به تغییر دیدگاهی مشابه با فرستنده است که به آن اقناع گفته می شود. به عبارت دیگر اقناع عبارت است از ایجاد اشتراک معنا میان فرستنده و گیرنده که توسط آن مخاطب نظرش مانند صاحب رسانه می شود.
۲) زبان اقناع چیست؟
پاسخ: به فنون و روش هایی برای:
– جلب توجّه و نظر ما
– پدید آوردن اعتبار و اعتماد برای خودشان
– شبیه سازی آمال و آرزوهای خودشان در وجود ما
– تحریک ما برای انجام دادن کاری مانند خرید، رأی دادن، سرمایه گذاری و…
و در مجموع قانع کردن ما انجام میشود. این روشها و فنون «زبان اقناع» نامیده میشود.
۳) یاد گرفتن زبان اقناع از مهم ترین مهارتهای سواد رسانهای است.
۴) فنون اقناع چیست؟
پاسخ: رسانه ها برای اینکه بتوانند ذهن مخاطبان را به اهداف خود سوق دهند از روش های مختلفی استفاده کنند که به آن «فنون اقناع» گفته می شود. معمولا رسانه ها سعی می کنند بر روی منطق و احساس مخاطب تاثیر گذار باشند.
۵) برخی از روش های فنون اقناع را نام ببرید.
پاسخ: ۱) گواهی دادن ستارهها، نخبگان و مردم عادی
۲) تداعی معانی
۳) ترس
۴) طنز
۵) تکرار
۶) افراد زیبا
۷) تطمیع
۸) ادعای شکار
۹) شدّت
۱۰) نمادها
۱۱) مقایسه
۶) روش گواهی دادن ستارهها، نخبگان و مردم عادی در فنون اقناع را توضیح دهید.
پاسخ: پیامهای رسانهای اغلب کسانی را نشان میدهند که دربارۀ یک محصول، فکر، عقیده، قانون، یا هر چیزی دیگر نظر میدهند و آن را تأیید و گاهی هم رد میکنند. افرادی که به منظور این فن از آنان استفاده میشود، گاهی چهرهها (ستارهها) هستند و گاهی هم نخبگان یا حتّی مردم عادی. این فن پای فرد سومی (ستارهها، نخبگان، مردم عادی) را به میان میکشد تا گیرندۀ پیام آنچه را هدف فرستنده بوده است، راحتتر بپذیرد؛ چرا که اگر سازندۀ پیام، چنین نظری را مستقیم به ما منتقل میکرد در پذیرش آن تردید میکردیم.
چهرههایی که شما را به استفاده از فلان نام تجاری (برند) پوشاک یا یک عمل اجتماعی پسندیده تشویق میکنند، چنین نقشی دارند.
۷) روش تداعی معانی در فنون اقناع را توضیح دهید.
پاسخ: در این روش سعی میشود تا پیوندی بین یک فکر، نظر، محصول، خدمت، یا هر چیز دیگری با آرزوها، امیال، غرایز و احساسات مطلوب انسانی مانند زیبایی، امنیت، حریم خصوصی، موفّقیت، سلامت، تفریح، شادی و… در ذهن مخاطب ایجاد شود.
۸) روش ترس در فنون اقناع را توضیح دهید.
پاسخ: این فن برای ترساندن گیرندۀ پیام با استفاده از چیزهای نا خوشایند و در بعضی مواقع ترسناک مثل بوی بد دهان، شکست و ناکامی، عدم رعایت حقوق بشر، تروریسم و … به کار گرفته میشود.
۹) روش در فنون اقناع را توضیح دهید.
پاسخ: روشی قدرتمند برای قانع کردن مخاطب به شمار میرود. بسیاری از پیامهای رسانهای از این شیوه استفاده میکنند تا توجّه ما را بیشتر به خود جلب کنند، و از این راه موجب شوند پیام آنها با احساسی خوب و مفرّح در ذهن ما همراه شود.
هنگامی که میخندیم، احساس خوبی داریم. بنابراین، اگر آگهی تبلیغاتی بتواند ما را بخنداند، میتواند این احساس خوب را به محصول مورد نظرش در ذهن ما پیوند بزند. در نتیجه، هنگامی که ما در فروشگاهی به محصول مورد نظر آن پیام برخورد میکنیم، همان احساس نشاط، به خرید محصول آنها منجر میشود.
۱۰) روش تکرار در فنون اقناع را توضیح دهید.
پاسخ: پیامهای رسانهای هر چقدر بیشتر تکرار شوند، بیشتر در ذهن ما تثبیت، و همین امر موجب اعتماد بیشتر ما به آنها میشود.
این تکرار به دو روش انجام میشود: یکی از روشها تکرار تصاویر، صداها یا کلماتی خاص در درون پیام است برای اینکه معنای اصلی پیام در ذهن ما مستحکم شود. دیگری تکرار کامل و چندبارۀ پیام مانند آگهیهای بازرگانی تلویزیونی، تابلوهای تبلیغاتی کوچک، تارنماها (سایتها)، تابلوهای تبلیغاتی محیطی (بیلبورد)، و… است تا بیشتر در ذهن ما تثبیت شود.
۱۱) روش افراد زیبا در فنون اقناع را توضیح دهید.
پاسخ: زیبایی، دوست داشتنی است و هیچکس نیست که این موضوع را انکار کند؛ بنابراین افراد زیبا، برای جذب و جلب توجّه شما الگوهای خوبی هستند؛ لذا در انتخاب آدمهایی که در تابلوهای تبلیغاتی محیطی یا آگهیهای بازرگانی تلویزیونی حضور دارند.
۱۲) روش تطمیع در فنون اقناع را توضیح دهید.
پاسخ: شیوهای است برای ترغیب کسی تا به شما برای رسیدن به هدفتان کمک کند. همین شیوه در متقاعدسازی افراد برای کاری یا پذیرفتن عقیدهای خاص هم میتواند به کار گرفته شود. حراج، تخفیف، قرعه کشی، هدیۀ رایگان، یکی بخر چندتا ببر و… نمونههایی از فن تطمیع هستند.
۱۳) روش ادعای آشکار در فنون اقناع را توضیح دهید.
پاسخ: بعضی وقتها پیامهای رسانهای مستقیم و با سند و مدرک آشکار، ادعاهایی قابل آزمایش را مطرح میکنند برای اینکه توجّه شما را به خود جلب کنند؛ به طور مثال سازندۀ یک قوطی محتوی مادّهای غذایی وقتی که اجزا و عناصر سازنده آن را با میزان دقیق کالری و درصد روی محصول خود مشخّص میکند.
۱۴) روش شدّت در فنون اقناع را توضیح دهید.
پاسخ: برخی ساختارهای زبانی باعث میشود ما شدّت چیزی را بیشتر احساس کنیم و همین مسئله باعث میشود تا برای کاری خاص قانع شویم. به کارگیری صفات عالی(ترین) در تبلیغات، از این دسته است.
وقتی فروشگاهی، محصول خود را ارزانترین، بهترین، پرفروشترین، اوّلین و… بیان میکند، شما برای خرید از آن بیشتر ترغیب میشوید. ایجاد مقایسه با استفاده از صفت برتر(تر) هم نمونهای دیگر از این ساختارها است؛ به طور مثال این نوشابه قند کمتری به نسبت نوشابههای دیگر دارد.
۱۵) روش نمادها در فنون اقناع را توضیح دهید.
پاسخ: کلمات یا تصاویری هستند که مفاهیمی بزرگتر را به ذهن ما میآورند. این مفاهیم به طور معمول، محتوایی احساسی و قوی دارند؛ مانند خانه، خانواده، ملّت، مذهب، جنسیت، سبک زندگی و چیزهایی از این قبیل. پیامهای رسانهای به طور معمول از قدرت و شدّت نمادها برای پذیرش و مقبولیت بیشتر نزد مخاطبان استفاده میکنند.
به طور مثال پرچم سه رنگ و سرود جمهوری اسلامی ایران نماد وطن و ملّیت ما است و در هر پیام رسانهای میتواند اثربخشی آن پیام را افزایش دهد. قلۀ دماوند در پوسترها نماد صلابت و پایداری ملت ایران است.
۱۶) روش مقایسه در فنون اقناع را توضیح دهید.
پاسخ: روشی مطلوب برای قانع کردن است. بسیاری از پیامهای رسانهای سعی میکنند تا با این روش، محصول، آرا یا نظریاتی را در ذهن مخاطب جا بیندازند.
۱۷) مقایسه درست و خوب چیست؟
پاسخ: مقایسۀ درست و خوب، مقایسهای است که در آن قیاس شوندگان با همدیگر مشابه باشند و شرایطی یکسان برای مقایسه داشته باشند.
آشنایی با مفهوم سواد رسانه ای
سواد رسانه ای (Media Literacy) مجموعهای از مهارتهای قابل یادگیری است که به توانایی دسترسی، تجزیه و تحلیل و ایجاد انواع پیامهای رسانهای اشاره دارد و یک مهارت ضروری در دنیای امروزی به شمار میرود.
برای حرکت در محیط رسانهای پیچیده امروز باید قادر به درک بهتر پیامهای رسانهای باشیم.
افراد، با سواد رسانه ای قادر به کشف پیامهای پیچیدهی موجود در محتوای تلویزیون، رادیو، روزنامهها، مجلات، کتابها، بیلبوردهای تبلیغاتی، اینترنت و سایر رسانههای مستقل خواهند شد.
آنها همچنین میتوانند رسانههای خود را ایجاد کرده و در شکلگیری فرهنگ رسانهای مشارکت فعالانه داشته باشند، این امر سبب میشود مردم از حالت مصرفی خارج شده، از رسانهها به صورت هوشمندانهای بهرهمند شوند.